Cafès Científics 2015


Arriba la tercera edició dels ‘Cafès Científics. Sabadell, 2015’, que es consolida com a punt de trobada entre la ciència i la ciutadania en un format lúdic

Les varietats tradicionals agrícoles, el malbaratament dels aliments, elrebuig a l’energia nuclear, els darrers avenços en diagnòstic precoç prenatal i postnatal, l’Univers de Cecilia Payne, el descobriment de la nostra història a través de les ciències físiques i el Triceratops de Sabadell són els temes que centraran la tercera edició del programa de divulgació científica “Cafès Científics. Sabadell, 2015”, que enguany organitzen set entitats i institucions de la ciutat que fan recerca o treballen per afavorir el coneixement de la ciència i els seus resultats.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) inicien aquest mes de febrer la tercera edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L'èxit assolit en les edicions anteriors està consolidant aquest programa i anima les entitats organitzadores a repetir la iniciativa. Als cafès de la darrera edició hi van participar unes 350 persones.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència en un ambient distès. L'espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat és el Bar de Ca l'Estruch, un referent de l'activitat cultural de la ciutat. Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.

De febrer a novembre de 2015, un dijous al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència, o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa a partir de les idees més importants i de la recerca recent al voltant d'un tema determinat.

El programa “Cafès Científics. Sabadell, 2015” s’enceta el dijous dia 19 de febrer amb Francesc Casañas, director del grup de recerca “Fundació Miquel Agustí” i professor de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, amb el tema “Les varietats tradicionals agrícoles revisitades i la Fundació Miquel Agustí”, on explicarà els treballs de millora de varietats agrícoles que fa la Fundació Miquel Agustí per arreu de Catalunya i el seu conreu en el Parc Agrari de Sabadell.

Al mes de març, el tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB, Paco Muñoz, ens farà reflexionar sobre “La indecència quotidiana de malbaratar els aliments” des de diferents angles, amb l’objectiu de fer partícips a tots els agents que intervenen en el cicle dels aliments, els gestors de residus i l’administració.

A l’abril, el físic i enginyer de telecomunicacions Manuel Adelantado, ens argumentarà “Per què rebutgem l’energia nuclear?”, sota la seva premissa que l’alternativa més cara per generar electricitat és rotundament prescindible. Al mes de maig, la doctora especialista en Penumologia i Al·èrgia Pediàtriques de l’Hospital de Sabadell, Montserrat Bosque, ens explicarà quins són els darrers avenços científics a la nostra disposició en relació al diagnòstic prenatal i postnatal.

Després del parèntesi d’estiu, es reiniciarà el cicle el mes de setembre de la mà de la divulgadora de l’astronomia de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, Montse Ribell, que ens parlarà de “L’Univers de Cecilia Payne”: qui va ser, què va dir, i per què la història ha omès els seus descobriments. A l’octubre, el professor del Departament de Física i Centre d’Història de la Ciència de la UAB, Marià Baig, ens explicarà “Com les ciències físiques ens ajuden a descobrir la nostra història”

La tercera edició dels Cafès Científics es tancarà el mes de novembre de la mà del paleontòleg Àngel Galobart, que ens parlarà de la biologia i distribució del triceratops, un dels dinosaures més coneguts pel gran públic i de la història de la rèplica que allotja el Museu de l’ICP.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l'objectiu de parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s'han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.

PROGRAMA "Cafès científics. Sabadell, 2015"

Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dijous al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de Ca l'Estruch (c/ Sant Isidre 140, Sabadell). Les xerrades són gratuïtes.


  • 19 de febrer - “Les varietats tradicionals agrícoles revisitades i la Fundació Miquel Agustí”
    • Francesc Casañas, director del grup de recerca “Fundació Miquel Agustí” i professor de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.
  • 19 de març - “La indecència quotidiana de malbaratar els aliments”
    • Paco Muñoz, tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona
  • 16 d’abril – “Per què rebutgem l’energia nuclear?”
    • Manuel Adelantado, físic i enginyer de telecomunicacions, i membre de la plataforma “Tanquem les nuclears”.
  • 21 de maig – “El diagnòstic precoç prenatal i postnatal. Els avenços científics actuals a la nostra disposició”
    • Montserrat Bosque, metgessa màster en Pediatria, especialista en Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtriques de l’Hospital de Sabadell (Corporació Sanitària Parc Taulí)
  • 17 de setembre – “L’Univers de Cecilia Payne”
    • Montse Ribell, divulgadora d’astronomia de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.
  • 15 d’octubre – “Com les ciències físiques ens ajuden a descobrir la nostra història”
    • Marià Baig, professor del Departament de Física i Centre d’Història de la ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • 19 de novembre – “El triceratops de Sabadell, un viatge d’anada i tornada”
    • Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per visitar-nos!